Тема за Седмицата на отворения достъп 2023: Общността срещу комерсиализацията

„Общността срещу комерсиализацията“ е темата на тазгодишната Международна седмица на отворения достъп (23-29 октомври). Тази тема насърчава откровения разговор за това кои подходи към отворените знания дават приоритет на най-добрите интереси на обществото и академичната общност - и кои не.  

Приета от нейните 193 държави-членки, препоръката на ЮНЕСКО за отворена наука подчертава необходимостта от даване на приоритет на отворената наука пред комерсиализацията в своите призиви за предотвратяване на „несправедливото извличане на печалби от публично финансирани научни дейности“ и подкрепа на „модели за некомерсиално публикуване и сътрудничество без такси за обработка на статии.“ Ако се съсредоточим върху тези области, ще можем да постигнем оригиналната визия, очертана при първоначалното дефиниране на отворения достъп: „една стара традиция и една нова технология се обединиха, за да направят възможно едно безпрецедентно обществено благо“.

Когато търговските интереси са приоритетни пред тези на общностите, които изследванията би трябвало да обслужват, възникват много тревожни въпроси. Седмицата на отворения достъп предоставя възможност на хората да обсъждат въпроси, които са най-подходящи в техния местен контекст. Те могат да включват: какво се губи, когато производството на знания се контролира от все по-ограничен брой корпорации вместо от  самите изследователи? Каква е цената на бизнес моделите, които утвърждават екстремни нива на печалба? Кога събирането и използването на лични данни започва да подкопава академичната свобода? Възможно ли е комерсиализацията понякога да работи и в подкрепа на обществения интерес? Какви опции за използване на контролирана от общността инфраструктура вече съществуват, които биха могли да обслужват по-добре интересите на изследователската общност и обществеността (като сървъри за предпечат, хранилища и отворени платформи за публикуване)? Как можем да изместим настройката по подразбиране към използването на тези опции, ориентирани към общността?

Избрана от консултативния комитет на седмицата на отворения достъп, тазгодишната тема предоставя възможност за обединяване, предприемане на действия и повишаване на осведомеността относно значението на контрола на общността върху системите за споделяне на знания. Седмицата на отворения достъп 2023 ще се проведе от 23 до 29 октомври. Всяка страна обаче се насърчава да бъде домакин на дискусии и да предприема действия през цялата година и да адаптира темата и дейностите към своя местен контекст.

За повече информация за Международната седмица на отворения достъп посетете openaccessweek.org. Официалният хаштаг в Twitter е #OAWeek.

Преводи на това съобщение на други езици могат да бъдат намерени на openaccessweek.org. В същия сайт са налични и материали за тазгодишната тема на Седмицата на отворения достъп.

Translated by: Peter Stanchev

Previous
Previous

հայերեն

Next
Next

ქართული