Letošní Mezinárodní Open Access Week je na téma Otevřeno pro klimatickou spravedlnost

Letošní Mezinárodní Open Access Week (24.–30. října) je na téma Otevřeno pro klimatickou spravedlnost.

Klimatická spravedlnost je výslovným uznáním toho, že klimatická krize má dalekosáhlé dopady a její dopady „mají různý dopad a vliv a nejsou neseny rovnoměrně mezi bohatými a chudými, ženami a muži, mezi staršími a mladšími generacemi„, jak uvádí OSN. Tato mocenská nerovnováha ovlivňuje také schopnost komunit chápat, vytvářet, šířit a využívat znalosti o klimatické krizi. Otevřenost může vytvořit cesty ke spravedlivějšímu sdílení znalostí a sloužit jako prostředek k řešení nerovností, které formují dopady změny klimatu a naši reakci na ně.

Letošní zaměření na klimatickou spravedlnost se snaží podpořit propojení a spolupráci mezi klimatickým hnutím a mezinárodní otevřenou komunitou. Sdílení znalostí je lidským právem a řešení klimatické krize vyžaduje rychlou výměnu znalostí napříč geografickými, ekonomickými a oborovými hranicemi.

Mezinárodní Open Access Week je příležitostí ke koordinaci napříč komunitami, aby se otevřenost stala standardem pro výzkum a aby se zajistilo, že spravedlnost bude v centru této práce. Letošní téma, které vybral poradní výbor Open Access Weeku, je příležitostí spojit se, podniknout kroky a zvýšit povědomí o tom, jak otevřenost podporuje klimatickou spravedlnost. Open Access Week 2022 se bude konat od 24. do 30. října 2022, nicméně každý je vyzýván, aby pořádal diskuse a podnikal akce na téma „Otevřeno pro klimatickou spravedlnost“, kdykoli to bude během roku nejvhodnější, a aby téma a aktivity přizpůsobil svému místnímu kontextu. 

------------------------------------------------------

Více informací o Mezinárodním Open Access Weeku naleznete na stránkách openaccessweek.org. Oficiální twitterový hashtag pro tento týden je #OAWeek.

Překlady tohoto oznámení do dalších jazyků naleznete na adrese openaccessweek.org. 

Grafika k letošnímu tématu Týdne otevřeného přístupu je k dispozici na adrese openaccessweek.org.


O sdružení SPARC

SPARC je nezisková advokační organizace, která podporuje systémy pro výzkum a vzdělávání, které jsou standardně otevřené a spravedlivé již z podstaty svého návrhu. Věříme, že každý by měl mít přístup ke znalostem, které utvářejí náš svět, a přispívat k nim. Mezinárodní Open Access Week byl založen organizací SPARC a partnery z řad studentů v roce 2008. Více informací najdete na sparcopen.org.

O Open Access Week

Open Access Week je neocenitelnou příležitostí propojit celosvětovou dynamiku směřující k otevřenému sdílení znalostí s pokrokem v politických změnách a důležitostí sociálních otázek, které se týkají lidí na celém světě. Akci slaví jednotlivci, instituce a organizace po celém světě a její organizaci řídí celosvětový poradní výbor. Oficiální hashtag Open Access Weeku je #OAweek

Previous
Previous

Sesotho

Next
Next

Slovenčina