Tohtoročným tematickým zameraním na klimatickú spravodlivosť chceme podporiť spojenie a spoluprácu medzi klimatickým hnutím a medzinárodnou komunitou otvorenej vedy

Tohtoročným tematickým zameraním na klimatickú spravodlivosť chceme podporiť spojenie a spoluprácu medzi klimatickým hnutím a medzinárodnou komunitou otvorenej vedy. Zdieľanie poznatkov patrí medzi ľudské práva a riešenie klimatickej krízy si vyžaduje rýchlu výmenu poznatkov naprieč geografickými, ekonomickými a medziodborovými hranicami.

Medzinárodný týždeň otvoreného prístupu ponúka čas na prepojenie činností komunít tak, aby sa otvorenosť stala štandardom pre výskum a vedu a spravodlivosť jej stredobodom. Téma Týždňa otvoreného prístupu, ktorú poradný výbor vybral na tento rok, predstavuje príležitosť spojiť sa, konať a zvyšovať povedomie o tom, akým spôsobom otvorenosť podporuje klimatickú spravodlivosť. Týždeň otvoreného prístupu v roku 2022 sa bude konať od 24. októbra do 30. októbra. Povzbudzujeme však všetkých, aby organizovali diskusie a podujatia na tému „Otvorenosť a klimatická spravodlivosť“ počas celého roka vždy, keď je to vhodné, a aby prispôsobili tému a aktivity miestnym podmienkam.

------------------------------------------------------

Viac informácií o Medzinárodnom týždni otvoreného prístupu nájdete na openaccessweek.org. Oficiálny hashtag na Twitter pre  tohtoročný Týždeň otvoreného prístupu je #OAWeek.

Preklad vyhlásenia do iných jazykov môžete nájsť na webovej stránke openaccessweek.org.

Obrázky s tohtoročnou témou Týždňa otvoreného prístupu sú dostupné na openaccessweek.org.


SPARC

SPARC je nezisková organizácia, ktorá presadzuje a podporuje systémy výskumu a vzdelávania, pre ktoré otvorenosť predstavuje štandard a spravodlivosť cieľ. Sme presvedčení, že každý človek má mať prístup a možnosť prispievať k poznatkom, ktoré formujú náš svet. Týždeň otvoreného prístupu založila organizácia SPARC v roku 2008 spolu s partnermi zo študentskej komunity. Viac sa dozviete na sparcopen.org.

Medzinárodný týždeň otvoreného prístupu

Týždeň otvoreného prístup je neoceniteľnou príležitosťou spojiť celosvetovú snahu o otvorené zdieľanie poznatkov s rozvojom zmien politík a významom sociálnych otázok, ktoré majú dopad na ľudí na celom svete. K udalosti sa hlásia jednotlivci, inštitúcie a organizácie na celom svete. Organizáciu týždňa má na starosti globálny poradný výbor. Oficiálny hashtag Týždňa otvoreného prístupu je #OAweek

Previous
Previous

Čeština

Next
Next

Slovenščina