Tema letošnjega Mednarodnega tedna odprtega dostopa je Odprtost za podnebno pravičnost

Tema letošnjega Mednarodnega tedna odprtega dostopa (od 24. do 30. oktobra) je Odprtost za podnebno pravičnost.

Podnebna pravičnost je izrecno priznanje, da ima podnebna kriza daljnosežne posledice, ki jih "ne nosijo enako pravično bogati in revni, ženske in moški ter starejše in mlajše generacije", kot so zapisali ZN. Ta neravnovesja moči vplivajo tudi na zmožnost skupnosti, da ustvarjajo, širijo in uporabljajo znanje o podnebni krizi. Odprtost lahko ustvari poti za pravičnejšo izmenjavo znanja in služi kot sredstvo za odpravljanje neenakosti, ki oblikujejo vplive podnebnih sprememb in naš odziv nanje.

Letošnji poudarek na podnebni pravičnosti želi spodbuditi povezovanje in sodelovanje med podnebnim gibanjem in mednarodno skupnostjo odprtosti. Izmenjava znanja je človekova pravica, spopadanje s podnebno krizo pa zahteva hitro izmenjavo znanja prek geografskih, gospodarskih in disciplinarnih meja.

Mednarodni teden odprtega dostopa je čas za usklajevanje med skupnostmi, da bi odprtost postala privzeta za raziskave in da bi zagotovili, da je pravičnost v središču tega dela. Letošnja tema, ki jo je izbral svetovalni odbor Tedna odprtega dostopa, je priložnost za združevanje, ukrepanje in ozaveščanje o tem, kako odprtost omogoča podnebno pravičnost.  Teden odprtega dostopa 2022 bo potekal od 24. do 30. oktobra, vendar pa lahko vsakdo organizira razprave in ukrepa na temo "Odprtost za podnebno pravičnost" kadar koli med letom je to najbolj primerno, ter temo in dejavnosti prilagodi svojemu lokalnemu kontekstu. 

------------------------------------------------------

Za več informacij o mednarodnem tednu odprtega dostopa obiščite spletno stran openaccessweek.org. Uradni hashtag na twitterju za ta teden je #OAWeek.

Prevodi tega obvestila v druge jezike so na voljo na spletni strani openaccessweek.org. 

Grafike za letošnjo temo tedna odprtega dostopa so na voljo na spletni strani openaccessweek.org.


O centru SPARC

SPARC je neprofitna zagovorniška organizacija, ki podpira sisteme za raziskave in izobraževanje, ki so privzeto odprti in po zasnovi pravični. Prepričani smo, da bi moral imeti vsakdo možnost dostopa do znanja, ki oblikuje naš svet, in prispevati k njemu. Mednarodni teden odprtega dostopa so leta 2008 ustanovili SPARC in partnerji iz študentske skupnosti. Več informacij najdete na sparcopen.org.

O Mednarodnem tednu odprtega dostopa

Teden odprtega dostopa je neprecenljiva priložnost za povezovanje globalnega zagona za odprto izmenjavo znanja z napredkom pri spremembah politike in pomembnostjo družbenih vprašanj, ki zadevajo ljudi po vsem svetu. Dogodek praznujejo posamezniki, institucije in organizacije po vsem svetu, njegovo organizacijo pa vodi globalni svetovalni odbor. Uradni hashtag tedna odprtega dostopa je #OAweek

Previous
Previous

Slovenčina

Next
Next

Polski