Тема овогодишње Међународне недеље отвореног приступа је Отворени приступ за климатску правду

Тема овогодишње Међународне недеље отвореног приступа (24–30. октобар) је Отворени приступ за климатску правду.

Климатска правда је отворено признање да климатска криза има далекосежне последице, чији терет, како истичу Уједињене нације „није равномерно и праведно распоређен између богатих и сиромашних, жена и мушкараца, и старијих и млађих генерација“. Ова неравнотежа у погледу моћи утиче на способност заједница да стварају, шире и користе знање у вези са климатском кризом. Отвореност може да утре пут праведнијој размени знања и помогне у решавању проблема неједнакости који одређују утицај климатских промена и наш одговор на њих.

 Овогодишњи фокус на климатску правду треба да подстакне повезивање и сарадњу између климатског покрета и међународне заједнице која се залаже за отворени приступ. Размена знања је људско право, а решавање климатске кризе захтева брзу размену знања која превазилази географске и економске границе, као и оквире појединачних научних дисциплина.

Међународна недеља отвореног приступа је прилика за координирану акцију у различитим заједницама са идејом да се отвореност успостави као подразумевани принцип у науци, тако да правичност и равноправност буду тежиште овог подухвата. Овогодишња тема, коју је изабрао Саветодавни одбор Недеље отвореног приступа, представља прилику да се удружимо, кренемо у акцију и ојачамо свест о значају отвореног приступа за климатску правду. Недеља отвореног приступа 2022 оржаће се од 24. до 30. октобра, а ми вас позивамо да разговоре и акције у вези са темом Отворени приступ за климатску правду организујете током читаве године, у складу са својим могућностима, као и да тему и активности прилагодите локалном контексту.

------------------------------------------------------

Детаљније информације о Међународној недељи отвореног приступа можете наћи на опенаццессwеек.орг. Званични хаштаг на Твитеру је #OAWeek.

Превод ове вести на друге језике можете наћи на openaccessweek.org.

Графички материјал у вези са овогодишњом темом Недеље отвореног приступа доступан је на openaccessweek.org.


O организацији SPARC

SPARC је непрофитна организација која подржава отворене и праведне системе истраживања и образовања. Дубоко верујемо да свако треба да има приступ знању које обликује наш свет, као и могућност да му допринесе. Међународну недељу отвореног приступа основали су SPARC и партнери у студентској заједници, 2008. године. Детаљније информације: sparcopen.org.

Основни подаци о Међународној недељи отвореног приступа

Недеља отвореног приступа је изузетна прилика да се глобално кретање ка отвореном дељењу знања повеже са променама у политици и значајем друштвених питања која утичу на људе широм света. Недељу отвореног приступа обележавају појединци, институције и организације широм света, а њену организацију води глобални саветодавни одбор. Званични хаштаг Недеље отвореног приступа је #OAweek

Tema ovogodišnje Međunarodne nedelje otvorenog pristupa je Otvoreni pristup za klimatsku pravdu

Tema ovogodišnje Međunarodne nedelje otvorenog pristupa (24–30. oktobar) je Otvoreni pristup za klimatsku pravdu.

Klimatska pravda je otvoreno priznanje da klimatska kriza ima dalekosežne posledice, čiji teret, kako ističu Ujedinjene nacije „nije ravnomerno i pravedno raspoređen između bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, i starijih i mlađih generacija". Ova neravnoteža u pogledu moći utiče na sposobnost zajednica da stvaraju, šire i koriste znanje u vezi sa klimatskom krizom. Otvorenost može da utre put pravednijoj razmeni znanja i pomogne u rešavanju problema nejednakosti koji određuju uticaj klimatskih promena i naš odgovor na njih.

Ovogodišnji fokus na klimatsku pravdu treba da podstakne povezivanje i saradnju između klimatskog pokreta i međunarodne zajednice koja se zalaže za otvoreni pristup. Razmena znanja je ljudsko pravo, a rešavanje klimatske krize zahteva brzu razmenu znanja koja prevazilazi geografske i ekonomske granice, kao i okvire pojedinačnih naučnih disciplina.

Međunarodna nedelja otvorenog pristupa je prilika za koordiniranu akciju u različitim zajednicama sa idejom da se otvorenost uspostavi kao podrazumevani princip u nauci, tako da pravičnost i ravnopravnost  budu težište ovog poduhvata. Ovogodišnja tema, koju je izabrao Savetodavni odbor Nedelje otvorenog pristupa, predstavlja priliku da se udružimo, krenemo u akciju i ojačamo svest o značaju otvorenog pristupa za klimatsku pravdu. Nedelja otvorenog pristupa 2022 oržaće se od 24. do 30. oktobra, a mi vas pozivamo da razgovore i akcije u vezi sa temom Otvoreni pristup za klimatsku pravdu organizujete tokom čitave godine, u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da temu i aktivnosti prilagodite lokalnom kontekstu.

------------------------------------------------------

Detaljnije informacije o Međunarodnoj nedelji otvorenog pristupa možete naći na openaccessweek.org. Zvanični haštag na Tviteru je #OAWeek.

Prevod ove vesti na druge jezike možete naći na openaccessweek.org.

Grafički materijal u vezi sa ovogodišnjom temom Nedelje otvorenog pristupa dostupan je na openaccessweek.org.


O organizaciji SPARC

SPARC je neprofitna organizacija koja podržava otvorene i pravedne sisteme istraživanja i obrazovanja. Duboko verujemo da svako treba da ima pristup znanju koje oblikuje naš svet, kao i mogućnost da mu doprinese. Međunarodnu nedelju otvorenog pristupa osnovali su SPARC i partneri u studentskoj zajednici, 2008. godine. Detaljnije informacije: sparcopen.org.

Osnovni podaci o Međunarodnoj nedelji otvorenog pristupa

Nedelja otvorenog pristupa je izuzetna prilika da se globalno kretanje ka otvorenom deljenju znanja poveže sa promenama u politici i značajem društvenih pitanja koja utiču na ljude širom sveta. Nedelju otvorenog pristupa obeležavaju pojedinci, institucije i organizacije širom sveta, a njenu organizaciju vodi globalni savetodavni odbor. Zvanični haštag Nedelje otvorenog pristupa je #OAweek

Previous
Previous

Română

Next
Next

Sesotho