Tema Săptămânii internaționale a Accesului Liber din acest an este ”Open for Climate Justice”

Tema Săptămânii internaționale a Accesului Liber din acest an (24-30 octombrie 2022) este ”Open for Climate Justice” .

Justiția climatică reprezintă o recunoaștere explicită a faptului că modificările climatică au efecte de anvergură, iar acestea "nu sunt resimțite în mod egal sau echitabil, între bogați și săraci, femei și bărbați, generații mai în vârstă și generații mai tinere", după cum notează ONU. Aceste dezechilibre de putere afectează, de asemenea, capacitatea comunităților de a produce, disemina și utiliza cunoștințele legate de criza climatică. Deschiderea poate crea căi pentru o partajare mai echitabilă a cunoștințelor și poate servi drept mijloc de abordare a inegalităților care modelează impactul schimbărilor climatice și răspunsul nostru la acestea.

Accentul pus în acest an pe justiția climatică urmărește să încurajeze conexiunea și colaborarea între mișcarea pentru climă și comunitatea internațională din domeniul științei deschise. Împărtășirea cunoștintelor este un drept al omului, iar abordarea crizei climatice necesită un schimb rapid de cunoștințe dincolo de granițele geografice, economice și disciplinare.

Săptămâna Internațională a Accesului Liber este un moment de coordonare între comunități pentru a face ca deschiderea să devină o regulă implicită pentru cercetare și pentru a se asigura că echitatea se află în centrul acestei activități. Selectată de Comitetul consultativ al Săptămânii accesului liber, tema din acest an este o oportunitate de a ne uni, de a acționa și de a crește gradul de conștientizare cu privire la modul în care deschiderea permite justiția climatică.  Săptămâna Accesului Liber 2022 va avea loc între 24 și 30 octombrie; cu toate acestea, oricine este încurajat să găzduiască discuții și să acționeze în jurul temei "Deschis pentru justiție climatică" ori de câte ori este potrivit în timpul anului și să adapteze tema și activitățile la contextul local. 

------------------------------------------------------

Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Liber, vă rugăm să vizitați openaccessweek.org. Hashtag-ul oficial pe Twitter pentru aceast eveniment este #OAWeek.

Traduceri ale acestui anunț în alte limbi pot fi găsite la openaccessweek.org. 

Grafica pentru tema din acest an a Săptămânii accesului liber este disponibilă la openaccessweek.org.


Despre SPARC

SPARC este o organizație de advocacy non-profit care susține sistemele de cercetare și educație care sunt libere în mod implicit și echitabile prin proiectare. Credem că toată lumea ar trebui să poată avea acces și să contribuie la cunoștințele care ne modelează lumea. Săptămâna Internațională a Accesului Liber a fost înființată de SPARC și de partenerii din comunitatea studențească în 2008. Aflați mai multe la sparcopen.org.

Despre Săptămâna internațională a accesului liber

Săptămâna Accesului Liber este o șansă neprețuită de a conecta impulsul global către schimbul liber de cunoștințe cu avansarea schimbărilor politice și importanța problemelor sociale care afectează oamenii din întreaga lume. Evenimentul este sărbătorit de persoane, instituții și organizații din întreaga lume, iar organizarea sa este condusă de un comitet consultativ global. Hashtag-ul oficial al Săptămânii accesului deschis este #OAweek

Previous
Previous

Lietuvių

Next
Next

српски / Srpski