«Відкритість для кліматичної справедливості» — тема цьогорічного Міжнародного тижня відкритого доступу

«Відкритість для кліматичної справедливості» — тема цьогорічного Міжнародного тижня відкритого доступу (24-30 жовтня).

Кліматична справедливість — це явне визнання того, що кліматична криза має далекосяжні наслідки, які, як зазначають в ООН, «не однаково чи справедливо розподілені між багатими і бідними, жінками і чоловіками, а також старшим і молодшим поколінням». Ці дисбаланси впливають на здатність спільнот створювати, поширювати та використовувати знання стосовно кліматичної кризи. Відкритість уможливлює справедливіший обмін знаннями, допомагає усувати нерівності, які призводять до змін клімату, та долати виклики.

Цьогорічний акцент на кліматичній справедливості заохочує співпрацю кліматичного руху і міжнародної відкритої спільноти. Обмін знаннями — одне з прав людини, і подолання кліматичної кризи вимагає швидкого обміну знаннями попри географічні, економічні та дисциплінарні кордони.

Міжнародний тиждень відкритого доступу — це час співпраці спільнот для просування відкритості як наріжного елементу досліджень і справедливості — як наріжного принципу. Цьогорічна тема, обрана Дорадчою радою Тижня відкритого доступу, — це можливість об’єднатися, вжити заходів і підвищити обізнаність щодо того, як відкритість розвиває кліматичну справедливість.

Тиждень відкритого доступу 2022 триватиме з 24 по 30 жовтня; однак, ви можете організовувати дискусії та інші заходи на тему «Відкритості для кліматичної справедливості» у будь-який час, адаптуючи їх до свого контексту.

-------------------------------------------------- ----

Щоб отримати додаткову інформацію про Міжнародний тиждень відкритого доступу, відвідайте сайт openaccessweek.org. Зокрема, тут доступні переклади цього оголошення іншими мовами та графічні елементи до Тижня відкритого доступу. Офіційний хештег у Twitter — #OAWeek.


Про SPARC

SPARC — це неприбуткова організація, яка підтримує системи досліджень та освіти, відкриті за замовчуванням і справедливі за задумом. Ми прагнемо, щоб кожен мав доступ до знань, які формують наш світ, і докладав свої зусилля для їхнього розвитку. SPARC заснувала Міжнародний тиждень відкритого доступу у 2008 році разом з партнерами зі студентської спільноти. Дізнайтеся більше на sparcopen.org.

Про Міжнародний тиждень відкритого доступу

Тиждень відкритого доступу — це неоціненна можливість поєднати глобальний імпульс до відкритого обміну знаннями з просуванням політичних змін і подоланням соціальних проблем, які впливають на кожного з нас. Подія відзначається багатьма людьми, інституціями й організаціями в усьому світі, а координує її глобальна Дорадча рада. Офіційним хештегом Тижня відкритого доступу є #OAweek.

Previous
Previous

日本語

Next
Next

اَلْعَرَبِيَّةُ