Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa 2023: Zajednica iznad komercijalizacije

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (23. - 29. listopada) je "Zajednica iznad komercijalizacije". Ova tema potiče iskren razgovor o tome koji pristupi otvorenom znanstvenom radu daju prioritet javnom interesu i znanstvenoj zajednici, a koji ne.

UNESCO-ova Preporuka za otvorenu znanost, koju su usvojile 193 članice, u svojim pozivima na sprječavanje "nepravednog izvlačenja profita iz javno financiranih znanstvenih aktivnosti" naglašava potrebu davanja prednosti zajednici nad komercijalizacijom i podršku "nekomercijalnim modelima objavljivanja i modelima suradničkog objavljivanja bez naknade za obradu članaka". Fokusirajući se na ova područja, moguće je postići izvornu viziju koja je definirana kada je otvoreni pristup prvi put opisan kao "stara tradicija i nova tehnologija koje su se spojile kako bi omogućile dosad nezabilježenu javnu dobrobit".

Kada se komercijalnim interesima daje prednost nad interesima zajednica kojima istraživanje nastoji služiti, javljaju se mnoga zabrinjavajuća pitanja. Tjedan otvorenog pristupa pojedincima pruža priliku za raspravu o pitanjima koja su najvažnija u njihovom lokalnom kontekstu. To mogu biti pitanja poput: Što se gubi kada proizvodnju znanja kontrolira mali broj korporacija, a ne znanstvenici? Koliki su troškovi poslovnih modela utemeljenih na iznimnim razinama profita? Kada prikupljanje i korištenje osobnih podataka počinje narušavati znanstvenu slobodu? Može li komercijalizacija ikada djelovati u javnom interesu? Koje bi postojeće opcije infrastrukture pod kontrolom zajednice mogle bolje služiti interesima istraživačke zajednice i javnosti (primjerice preprint poslužitelji, repozitoriji i platforme za otvoreno objavljivanje)? Kako možemo promijeniti trenutno stanje prema korištenju opcija usmjerenih na zajednicu?

Ovogodišnja tema, odabrana od strane Odbora za savjetovanje Tjedna otvorenog pristupa, pruža priliku da se udružimo, djelujemo i podignemo svijest o važnosti kontrole zajednice nad sustavima dijeljenja znanja. Tjedan otvorenog pristupa 2023. održat će se od 23. do 29. listopada, međutim, potičemo sve na organizaciju rasprava i poduzimanje aktivnosti kada je to najprikladnije tijekom godine te prilagodbu teme i aktivnosti svom lokalnom kontekstu.

 

Za više informacija o Međunarodnom tjednu otvorenog pristupa posjetite openaccessweek.org. Službeni Twitter hashtag za tjedan otvorenog pristupa je #OAWeek.

Prijevode ove objave na drugim jezicima dostupni su na http://openaccessweek.org/.

Grafike za ovogodišnju temu Tjedna otvorenog pristupa dostupne su na openaccessweek.org.

Translated by: Bojan Macan

Previous
Previous

slovenský

Next
Next

Română