Téma pre Týždeň otvoreného prístupu 2023: Dôležitá je komunita, nie komercia.

„Dôležitá je komunita, nie komercia“ je témou tohtoročného Týždňa otvoreného prístupu (23. – 29. október). Táto téma podporuje úprimný dialóg o tom, ktorý prístup k otvorenej vede a vzdelávaniu (open scholarship) stavia do popredia najlepší záujem verejnosti a záujmy akademickej komunity, a ktorý nie.

Odporúčanie UNESCO o otvorenej vede, prijaté 193 členskými štátmi, zdôrazňuje potrebu uprednostniť komunitu pred komercializáciou vo svojich výzvach na ochranu pred „neférovým získavaním profitu z vedeckých činností financovaných z verejných zdrojov“ a podporu „nekomerčných publikačných modelov a kolaboratívnych publikačných modelov bez poplatkov za spracovanie článku.“ Tým, že sa zameriame na tieto oblasti, môžeme dosiahnuť pôvodnú víziu načrtnutú pri prvom definovaní otvoreného prístupu: „stará tradícia a nová technológia sa spojili, aby umožnili bezprecedentné verejné blaho.“

Uprednostnenie komerčných záujmov pred záujmami spoločnosti, ktorým sa veda a výskum snažia slúžiť, vedie k vzniku mnohých problematických otázok. Týždeň otvoreného prístupu poskytuje príležitosť diskutovať o témach, ktoré považujete za najrelevantnejšie vo svojom miestnom kontexte. Tieto otázky môžu zahŕňať: Čo sa stráca, keď proces tvorby poznatkov ovláda stále sa zmenšujúci počet korporácií namiesto vedcov? Aká je cena obchodných modelov, ktoré posilňujú extrémnu mieru zisku? Kedy zhromažďovanie a použitie osobných údajov začína podkopávať akademickú slobodu? Môže komercializácia vôbec fungovať v prospech záujmu verejnosti? Aké máme v súčasnosti možnosti využívania infraštruktúr patriacich komunite, ktoré môžu lepšie slúžiť záujmom vedeckej komunity a verejnosti (napríklad servery preprintov, repozitáre a otvorené publikačné platformy)? Ako môžeme zmeniť nastavenie smerom k používaniu možností orientovaných na komunitu?

Tohtoročná téma Týždňa otvoreného prístupu poskytuje príležitosť spojiť sa, konať a zvyšovať povedomie o dôležitosti kontroly systémov zdieľania poznatkov. Týždeň otvoreného prístupu 2023 sa bude konať od 23. októbra do 29. októbra, ale organizátori môžu usporiadať diskusie a podujatia pri vhodnej príležitosti počas celého roka a rovnako môžu prispôsobiť tému a aktivity miestnemu kontextu.  

Viac informácií o Medzinárodnom týždni otvoreného prístupu nájdete na openaccessweek.org. Oficiálny twitter hashtag týždňa je #OAWeek.

Preklady vyhlásenia v iných jazykoch nájdete na openaccessweek.org. Grafika tohtoročnej témy je k dispozícii na openaccessweek.org.

Translated by: Gabriela Fišová 

Previous
Previous

srpski

Next
Next

Hrvatski