Téma Open Access Week 2023: Komunita před komercializací

Tématem letošního Mezinárodního týdne otevřeného přístupu (23.–29. října 2023) je „Komunita před komercializací“. Toto téma vybízí k otevřené diskusi o tom, které přístupy k otevřenému vědeckému přístupu upřednostňují nejlepší zájmy veřejnosti a akademické obce, a které nikoli.

Doporučení UNESCO o otevřené vědě, které přijalo 193 členských států, zdůrazňuje potřebu upřednostnit komunitu před komercionalizací a vyzývá k zabránění „nespravedlivému získávání zisku z veřejně financovaných vědeckých aktivit“ a k podpoře „nekomerčních modelů publikování a modelů společného publikování bez poplatků za zpracování článků“. Zaměřením se na tyto oblasti můžeme dosáhnout původní vize nastíněné při první definici otevřeného přístupu: „stará tradice a nová technologie se spojily, aby umožnily vznik bezprecedentního veřejného dobra“.

Pokud jsou komerční zájmy upřednostňovány před zájmy komunit, kterým má výzkum sloužit, vzniká mnoho problémů. Týden otevřeného přístupu poskytuje jednotlivcům příležitost diskutovat o otázkách, které jsou v jejich místním kontextu nejdůležitější. Mezi ně mohou patřit: Co se ztratí, když produkci znalostí kontroluje stále menší počet korporací, a ne samotní výzkumní pracovníci? Jaká je cena obchodních modelů, které upevňují extrémní míru zisku? Kdy začíná shromažďování a využívání osobních údajů podkopávat akademickou svobodu? Může komercializace někdy fungovat ve prospěch veřejného zájmu? Jaké možnosti využití komunitou kontrolované infrastruktury již existují, které by mohly lépe sloužit zájmům výzkumné komunity a veřejnosti (např. preprintové servery, repozitáře a otevřené publikační platformy)? Jak můžeme změnit výchozí nastavení směrem k využívání těchto komunitně řízených možností?

Téma letošního ročníku, které vybral poradní výbor Týdne otevřeného přístupu (Open Access Week), je příležitostí spojit se, podniknout kroky a zvýšit povědomí o významu komunitní kontroly systémů sdílení znalostí. Týden otevřeného přístupu 2023 (Open Access Week 2023) se bude konat od 23. do 29. října 2023, nicméně každý je vyzýván, aby pořádal diskuse a podnikal akce kdykoli během roku, kdy to bude nejvhodnější, a aby téma a aktivity přizpůsobil svému místnímu kontextu.

Více informací o Mezinárodním týdnu otevřeného přístupu naleznete na stránkách openaccessweek.org. Oficiální twitterový hashtag pro tento týden je #OAWeek.

Překlady tohoto oznámení do dalších jazyků naleznete na adrese openaccessweek.org. Grafika k letošnímu tématu Týdne otevřeného přístupu je k dispozici na adrese openaccessweek.org.

Translated by: Michal Růžička

O sdružení SPARC

SPARC je nezisková advokační organizace, která podporuje systémy pro výzkum a vzdělávání, které jsou standardně otevřené a spravedlivé již z podstaty svého návrhu. Věříme, že každý by měl mít přístup ke znalostem, které utvářejí náš svět, a přispívat k nim. Mezinárodní Open Access Week byl založen organizací SPARC a partnery z řad studentů v roce 2008. Více informací najdete na sparcopen.org.

O Open Access Week

Open Access Week je neocenitelnou příležitostí propojit celosvětovou dynamiku směřující k otevřenému sdílení znalostí s pokrokem v politických změnách a důležitostí sociálních otázek, které se týkají lidí na celém světě. Akci slaví jednotlivci, instituce a organizace po celém světě a její organizaci řídí celosvětový poradní výbor. Oficiální hashtag Open Access Weeku je #OAweek

Previous
Previous

ქართული

Next
Next

Sesotho