Тема Тижня відкритого доступу 2023: Спільнота понад комерціалізацію

«Спільнота понад комерціалізацію» — тема цьогорічного Міжнародного тижня відкритого доступу (23-29 жовтня). Ця тема заохочує до відвертої розмови про те, які підходи до відкритої науки ставлять на перше місце інтереси громадськості та академічних спільнот, а які — ні. 

Ухвалена 193 державами-членами ЮНЕСКО Рекомендація з відкритої науки підкреслює необхідність надання пріоритету спільнотам понад комерціалізацією, закликаючи до запобігання "несправедливому отриманню прибутку від наукової діяльності, що фінансується публічно" та до підтримки "некомерційних видавничих моделей, заснованих на співпраці, які не передбачають плати за обробку статей". 

Зосередившись на цьому, ми зможемо досягти початкового бачення, окресленого у першому визначенні відкритого доступу: "Стара традиція та нова технологія перетнулися, щоб зробити можливим безпрецедентне суспільне благо".

Коли комерційні інтереси мають вищий пріоритет, ніж інтереси спільнот, яким покликана служити наука, виникає багато проблемних запитань. Тиждень відкритого доступу надає можливість обговорити питання, найактуальніші у вашому контексті. Серед них можуть бути такі: 

  • Що втрачається, коли невелика кількість корпорацій, а не самі дослідники, контролюють виробництво знань? 

  • Яка ціна бізнес-моделей, що закріплюють екстремальні рівні прибутку? 

  • Коли збір і використання персональних даних починає підривати академічну свободу? 

  • Чи може комерціалізація коли-небудь працювати на підтримку суспільних інтересів? 

  • Які варіанти використання контрольованих спільнотами інфраструктур вже існують і ліпше задовольняють інтереси дослідників і громадськості (наприклад, сервери препринтів, репозитарії і відкриті видавничі платформи)? 

  • Як ми можемо просувати ці варіанти, засновані на інтересах спільнот?

Цьогорічна тема, обрана Дорадчою радою Тижня відкритого доступу, — це можливість об’єднатися, вжити заходів і підвищити обізнаність про важливість контролю спільнот над системами обміну знаннями. Тиждень відкритого доступу 2023 триватиме з 23 по 29 жовтня; однак, усі охочі можуть організовувати дискусії та інші заходи у будь-який зручний для них час впродовж року, адаптуючи тему та заходи до свого контексту.

Щоб отримати додаткову інформацію про Міжнародний тиждень відкритого доступу, відвідайте сайт openaccessweek.org. Зокрема, тут доступні переклади цього оголошення іншими мовами та графічні елементи до теми Тижня відкритого доступу. Офіційний хештег тижня у Twitter — #OAWeek.

Translated by: Iryna Kuchma

Про SPARC

SPARC — це неприбуткова організація, яка підтримує системи досліджень та освіти, відкриті за замовчуванням і справедливі за задумом. Ми прагнемо, щоб кожен мав доступ до знань, які формують наш світ, і докладав свої зусилля для їхнього розвитку. SPARC заснувала Міжнародний тиждень відкритого доступу у 2008 році разом з партнерами зі студентської спільноти. Дізнайтеся більше на sparcopen.org.

Про Міжнародний тиждень відкритого доступу

Тиждень відкритого доступу — це неоціненна можливість поєднати глобальний імпульс до відкритого обміну знаннями з просуванням політичних змін і подоланням соціальних проблем, які впливають на кожного з нас. Подія відзначається багатьма людьми, інституціями й організаціями в усьому світі, а координує її глобальна Дорадча рада. Офіційним хештегом Тижня відкритого доступу є #OAweek.

Previous
Previous

Français

Next
Next

عربي