Tema de la Setmana de l’Accés Obert 2025 demana “A qui pertany el nostre coneixement?”
“A qui pertany el nostre coneixement?” és el tema d’enguany de la Setmana Internacional de l’Accés Obert (20-26 d’octubre). El tema de 2025 planteja una pregunta punyent sobre el moment actual i com, en una època disruptiva, les comunitats poden reafirmar el control sobre el coneixement que produeixen. També ens desafia a reflexionar, no només sobre qui té accés a l'educació i la recerca, sinó com es crea i comparteix el coneixement, d'on procedeix i quines veus es reconeixen i es valoren.
Aquest tema es basa en les converses, actes i accions dels dos darrers anys, que s'han centrat a posar “la Comunitat davant la Comercialització”. Durant aquest temps, hem fet progressos significatius cap a aquesta fita. Els objectius alineats amb la comunitat, com ara l’accés obert Diamant (Diamond OA) i Subscribe to Open (S2O), s'han ampliat substancialment. Un nombre cada vegada més gran de consells editorials han reclamat la propietat de les seves pròpies revistes renunciant a publicacions comercials. Cada cop són més les institucions que abandonen els productes de bases de dades i mètriques privatius i patentats per a l'avaluació del professorat i, a tot el món, algunes estan reformant les polítiques de revisió, promoció i titularitat per recompensar més directament l'intercanvi. Els investigadors comprenen cada cop més que les dades i els resultats no sempre els pertanyen, sinó que els comparteixen o fins i tot els controlen els participants en la seva investigació.
Tot i aquests avenços, els riscos emergents amenacen de donar prioritat a la comercialització per sobre dels interessos de la comunitat. La pressa per extreure coneixement acadèmic per entrenar models d'intel·ligència artificial i integrar la IA en els processos acadèmics -sovint sense la consulta o el consentiment de l'autor- amenaça de soscavar els nostres sistemes de coneixement. Una vigilància que seria impensable en una biblioteca física es produeix ara rutinàriament a través d'algunes plataformes editorials. No obstant això, els enfocaments comunitaris i no comercials de l'intercanvi de coneixements que propugnen la Recomanació de la UNESCO sobre la Ciència Oberta i la Declaració de Toluca-Ciutat del Cap ofereixen vies per allunyar-se d'aquests riscos i avançar cap a un futur en què els individus i les comunitats posseeixin el seu propi coneixement i se'n beneficiïn.
La Setmana de l'Accés Obert 2025 se celebrarà del 20 al 26 d'octubre; tot i això, s'anima tothom a organitzar debats i emprendre accions en el moment més adequat de l'any. Les comunitats poden adaptar el tema al context local i centrar-se en converses específiques que siguin més significatives. Hi ha disponibles plantilles gràfiques personalitzables per promoure aquests temes adaptats localment.
Les traduccions d'aquest anunci a altres idiomes, els gràfics per al tema d'aquest any i més informació sobre la setmana són a openaccessweek.org. El hashtag oficial de la setmana és #OAWeek.
Quant a SPARC
SPARC és una organització de defensa sense ànim de lucre que dóna suport als sistemes oberts de recerca i educació que permeten a tothom, a tot arreu, accedir, contribuir i beneficiar-se del coneixement que dóna forma al nostre món. La Setmana Internacional de l'Accés Obert va ser creada per SPARC i els seus socis de la comunitat estudiantil el 2008. Més informació a sparcopen.org.
Quant a la Setmana Internacional de l'Accés Obert
La Setmana de l'Accés Obert és una oportunitat inestimable per connectar l'impuls global cap a l'intercanvi obert de coneixements amb l'avenç dels canvis polítics i la importància de les qüestions socials que afecten persones de tot el món. L´esdeveniment és celebrat per individus, institucions i organitzacions de tot el món, i la seva organització està dirigida per un comitè assessor global, que selecciona el tema de cada any. El hashtag oficial de la Setmana de l'Accés Obert és #OAweek.