Az idei Open Access Week témaköre a bizalom a nyílt klímakutatásnak, annak érdekében, hogy elősegítse a klímamozgalom és a nemzetközi nyílt közösségek közötti együttműködést

Az idei Open Access Week témaköre a bizalom a nyílt klímakutatásnak, annak érdekében, hogy elősegítse a klímamozgalom és a nemzetközi nyílt közösségek közötti együttműködést. A tudás megosztása alapvető emberi jog, és az éghajlatváltozás krízisének kezelése földrajzi, gazdasági és diszciplináris határokon átívelő gyors információcserét kíván.  

A nemzetközi Open Access Week kitűnő alkalom arra, hogy a nyílt hozzáférést alapértékké tegyük a kutatásban, és biztosítsuk, hogy az egyenlőség álljon a kutatás középpontjában. Az Open Access Week Bizottságának idei témaválasztása lehetőséget ad az összefogásra, a cselekvésre, valamint, arra, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a nyílt hozzáférés mennyire teszi lehetővé a bizalmat a nyílt klímakutatásban. Az Open Acccess Week  2022. október 24. és 30. között kerül megrendezésre, azonban mindenkit arra ösztönzünk, bátran kezdeményezzen párbeszédet az Open for Climate Justice témakörében az év bármely időszakában, valamint vonják be az éghajlati igazságosság kérdését a helyi szakmai tevékenységükbe. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

További információ a Nemzetközi Open Access Weekről az openaccessweek.org oldalon található. Az esemény hivatalos Twitter hashtagje: #OAWeek. 

Jelen közlemény számos más nyelven is megtalálható az openaccessweek.org weboldalon.  

A témához kapcsolódó infografikák szintén az openaccessweek.org oldalon elérhetőek.  


A SPARC-ról

A SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) egy nonprofit érdekvédelmi szervezet, amely olyan kutatási és oktatási rendszereket támogat, amelyek eleve nyíltak és kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi egyenlőségre a tudományban. Hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van hozzáférni, illetve hozzájárulni a világunkat formáló tudáshoz. A nemzetközi Open Access Week konferenciát a SPARC és a hallgatói közösség partnerei hívták életre 2008-ban. További információ a sparcopen.org oldalon található.

Open Access Week-ről

Az Open Access Week egy kiváló alkalom arra, hogy részesei legyünk a nyílt tudásmegosztás globális mozgalmának, amely nagy fejlődésen esett át a nemrégiben megváltozott szabályozások által, figyelembe véve azokat a fontos társadalmi kihívásokat, amelyek világszerte hatással vannak az emberekre. Az eseményhez rendszeresen csatlakoznak magánszemélyek, intézmények és szervezetek szerte a világon. A szervezésért egy globális bizottság felelős. Az idei Nemzetközi Open Access Week (október 24-30) témaköre az “Open for Climate Justice”. A Climate Justice az éghajlati válság messzemenő hatásainak elismerése, és annak a felismerése, hogy a hatásokat "nem egyenlően vagy igazságosan viselik a gazdagok és a szegények, a nők és a férfiak, az idősebb és a fiatalabb generációk" - jegyzi meg az ENSZ. Ezek a kiegyenlítetlen erőviszonyok hatással vannak a közösségek azon képességeire is, hogy az éghajlatváltozás krízisével kapcsolatos tudást megteremtsék, terjesszék és használják. A nyitottság utat teremthet az igazságosabb tudásmegosztáshoz, és eszközként szolgálhat az egyenlőtlenségek kezelésére, amelyek az éghajlatváltozás hatásait és az azokra adott reakcióinkat formálják.

Previous
Previous

ქართველი

Next
Next

Latviešu