"Atvērts klimata taisnīgumam" ir šī gada Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas tēma

"Atvērts klimata taisnīgumam" ir šī gada Starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas (24.-30. oktobris) tēma.

Klimata taisnīguma iniciatīva ir apliecinājums tam, ka klimata krīzei ir tālejošas sekas un ka tās sekas "nebūs vienlīdzīgas vai taisnīgas starp bagātajiem un nabadzīgajiem, sievietēm un vīriešiem, vecākajām un jaunākajām paaudzēm", kā norādīts Apvienoto Nāciju organizāciias (ANO) vietnē. Šī varas nelīdzsvarotība ietekmē arī kopienu spējas radīt, izplatīt un izmantot zināšanas par klimata krīzi. Atvērtība var radīt ceļus taisnīgākai zināšanu apmaiņai un kalpot kā līdzeklis, lai novērstu nevienlīdzību, kas nosaka klimata pārmaiņu ietekmi un mūsu reakciju uz tām.

Šogad galvenā uzmanība pievērsta klimata taisnīguma jautājumiem, lai veicinātu klimata kustības un starptautiskās atvērtās piekļuves (Open Access) kopienas saikni un sadarbību. Dalīšanās ar zināšanām ir cilvēktiesības, un, lai risinātu klimata krīzi, ir nepieciešama ātra zināšanu apmaiņa plašās ģeogrāfiskās, ekonomiskās un zinātnisku nozaru robežās.

Starptautiskā atvērtās piekļuves nedēļa ir laiks, kad kopienas var koordinēt savu darbību, lai padarītu atvērtību par pētniecības neatņemamu daļu un nodrošinātu, ka taisnīgums ir šī darba centrā. Šogad Atvērtās piekļuves nedēļas padomdevēju komitejas izvēlētā tēma sniedz iespēju apvienoties, rīkoties un veicināt izpratni par to, kā atvērtība nodrošina taisnīgumu klimata jomā.  Atvērtās piekļuves nedēļa 2022. gadā notiks no 24. līdz 30. oktobrim, tomēr ikviens ir aicināts rīkot diskusijas un rīkoties tēmas "Atvērts klimata taisnīgumam" kontekstā jebkurā citā piemērotā laikā gada garumā, kā arī pielāgojot tēmu un pasākumus savam vietējam kontekstam. 

------------------------------------------------------

Plašāku informāciju par Starptautisko atvērtās piekļuves nedēļu skatīt vietnē openaccessweek.org. Nedēļas oficiālais tvitera tēmturis ir #OAWeek.

Šī paziņojuma tulkojumi citās valodās ir pieejami vietnē openaccessweek.org.

Šī gada Atvērtās piekļuves nedēļas tēmas vizuālais dizains ir pieejams vietnē openaccessweek.org


Par SPARC

SPARC ir bezpeļņas interešu aizstāvības organizācija, kas atbalsta tādas pētniecības un izglītības sistēmas, kas ir atvērtas pēc noklusējuma un taisnīgas pēc būtības. Mēs uzskatām, ka ikvienam ir jābūt iespējai piekļūt un dot savu ieguldījumu zināšanām, kas veido mūsu pasauli. Starptautisko atvērtās piekļuves nedēļu 2008. gadā izveidoja SPARC un partneri no studentu kopienas. Uzziniet vairāk sparcopen.org.

Par Starptautisko atvērtās piekļuves nedēļu

Atvērtās piekļuves nedēļa ir nenovērtējama iespēja savienot zināšanu atvērtas kopīgošanas globālo virzību ar politikas pārmaiņām un būtiskiem sociāliem jautājumiem, kas skar cilvēkus visā pasaulē. Pasākumu atzīmē cilvēki, iestādes un organizācijas visā pasaulē, un tā organizēšanu vada globāla padomdevēja komiteja. Atvērtās piekļuves nedēļas oficiālais tēmturis ir #OAweek.

Previous
Previous

Magyar

Next
Next

Lietuvių