Šių metų Tarptautinės atvirosios prieigos savaitės tema – „Atvirumas klimato teisingumui"

Šių metų Tarptautinės atvirosios prieigos savaitės (spalio 24-30 d.) tema – „Atvirumas klimato teisingumui".

Klimato teisingumas - tai aiškus pripažinimas, kad klimato krizė turi toli siekiančių padarinių, o jos poveikis „nėra vienodai ar teisingai patiriamas turtingųjų ir vargšų, moterų ir vyrų, vyresniųjų ir jaunesniųjų kartų", kaip pažymi Jungtinės Tautos. Šis galios disbalansas taip pat daro įtaką bendruomenių gebėjimams kurti, skleisti ir naudoti žinias apie klimato krizę. Atvirumas gali sukurti kelius teisingesniam dalijimuisi žiniomis ir tapti priemone spręsti nelygybės, lemiančios klimato kaitos poveikį ir mūsų atsaką į jį, problemą.

Šiais metais klimato teisingumui skirta tema siekiama skatinti klimato judėjimo ir tarptautinės atviros bendruomenės ryšius ir bendradarbiavimą. Dalijimasis žiniomis yra žmogaus teisė, o sprendžiant klimato krizę reikia sparčiai keistis žiniomis, peržengiant geografines, ekonomines ir disciplinines jų ribas.

Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė - tai laikas koordinuoti bendruomenių veiksmus, kad atvirumas taptų standartine mokslinių tyrimų nuostata, ir užtikrinti, kad šios veiklos centre būtų teisingumas. Šių metų tema, parinkta Atvirosios prieigos savaitės Patariamojo komiteto, yra  galimybė susivienyti, imtis veiksmų ir didinti informuotumą apie tai, kaip atvirumas užtikrina klimato teisingumą.  2022 m. Atvirosios prieigos savaitė vyks spalio 24-30 d., tačiau visi kviečiami rengti diskusijas ir imtis veiksmų, susijusių su tema  „Atvirumas klimato teisingumui", kada tik tinkama visus metus, pritaikyti temą bei veiklą prie savo vietos konteksto. 

------------------------------------------------------

Daugiau informacijos apie Tarptautinę atvirosios prieigos savaitę rasite svetainėje openaccessweek.org. Oficiali šios savaitės grotažymė yra #OAWeek.

Šio pranešimo vertimus į kitas kalbas rasite adresu openaccessweek.org. 

Šių metų Atvirosios prieigos savaitės temos grafiką rasite adresu openaccessweek.org.


Apie SPARC

SPARC yra ne pelno siekianti organizacija, remianti atvirumą ir teisingumą propaguojančias mokslinių tyrimų ir švietimo sistemas. Manome, kad kiekvienas turėtų turėti galimybę naudotis mūsų pasaulį formuojančiomis žiniomis bei prisidėti prie jų kūrimo. Tarptautinę atvirosios prieigos savaitę 2008 m. įsteigė SPARC ir studentų bendruomenės partneriai. Daugiau informacijos rasite sparcopen.org.

Apie Tarptautinę atvirosios prieigos savaitę

Atvirosios prieigos savaitė - tai neįkainojama galimybė susieti pasaulinį atvirųjų žinių dalijimosi postūmį su politikos pokyčių pažanga ir socialinių klausimų, turinčių įtakos žmonėms visame pasaulyje, svarba. Ši iniciatyva svarbi asmenims, institucijoms ir organizacijoms visame pasaulyje, o jos koordinavimui vadovauja pasaulinis Patariamasis komitetas. Oficiali Atvirosios prieigos savaitės grotažymė yra #OAweek

Previous
Previous

Latviešu

Next
Next

Română