Тема Недеље отвореног приступа 2023: Заједница је важнија од комерцијализације

Тема овогодишње Међународне недеље отвореног приступа (23-29. октобар) је „Заједница је важнија од комерцијализације“ и има за циљ подстицање искреног разговора о томе који приступи отвореној науци у први план стављају интересе јавности и академске заједнице, а који не.

Препорука УНЕСКО-а о отвореној науци, коју су усвојиле 193 државе чланице, истиче да је неопходно да се заједници да предност у односу на комерцијализацију, позивајући на спречавање „неправичног извлачења профита из јавно финансираних научних активности“ и подршку „некомерцијалном издаваштву и колаборативним издавачким моделима у којима се не наплаћују трошкови објављивања у отвореном приступу“. Ако се фокусирамо на ове области, моћи ћемо да остваримо ону изворну визију која је зацртана када је отворени приступ први пут дефинисан: „стара традиција и нова технологија су се сусреле како би омогућиле до сада невиђену јавну добробит“.

Када се комерцијалним интересима даје предност у односу на интересе заједница којима наука треба да служи, долази до озбиљних проблема. Недеља отвореног приступа пружа прилику појединцима да разговарају о питањима која су најрелевантнија у њиховом локалном контексту. То може бити следеће: На кавом смо губитку када мали број корпорација, а не сами истраживачи, контролише производњу знања? Колика је цена пословних модела који само додатно утврђују екстремне профитне стопе? Када прикупљање и коришћење личних података почиње да подрива академску слободу? Да ли комерцијализација уопште може да подржава јавни интерес? Којим могућностима за коришћење инфраструктуре коју контролише заједница, а које би боље служиле интересима истраживачке заједнице и јавности (нпр. препринт сервери, репозиторијуми и отворене издавачке платформе), већ сада располажемо? Како постићи да коришћење ових могућности које су усмерене на заједницу буде доминантан облик понашања?

Овогодишња тема, коју је изабрао Саветодавни одбор Недеље отвореног приступа, пружа прилику да се удружимо, кренемо у акцију и развијемо свест о томе да контролу над системима за дељење знања треба да има заједница. Недеља отвореног приступа 2023 одржава се од 23. до 29. октобра, а ми вас позивамо да организујете разговоре и кренете у акцију током читаве године, у складу са својим могућностима, као и да тему и активности прилагодите локалном контексту.

Детаљније информације о Међународној недељи отвореног приступа можете наћи на openaccessweek.org. Званични хаштаг на Твитеру је #OAWeek.

Превод ове вести на друге језике можете наћи на openaccessweek.org.

Визуелни материјал у вези са овогодишњом темом Недеље отвореног приступа доступан је на openaccessweek.org.

Translated by: Milica Ševkušić

О организацији SPARC

SPARC је непрофитна организација која подржава отворене и праведне системе истраживања и образовања. Дубоко верујемо да свако треба да има приступ знању које обликује наш свет, као и могућност да му допринесе. Међународну недељу отвореног приступа основали су SPARC и партнери у студентској заједници, 2008. године. Детаљније информације: sparcopen.org.

Основни подаци о Међународној недељи отвореног приступа

Недеља отвореног приступа је изузетна прилика да се глобално кретање ка отвореном дељењу знања повеже са променама у политици и значајем друштвених питања која утичу на људе широм света. Недељу отвореног приступа обележавају појединци, институције и организације широм света, а њену организацију води глобални саветодавни одбор. Званични хаштаг Недеље отвореног приступа је #OAweek

Previous
Previous

Sesotho

Next
Next

srpski