Tema Nedelje otvorenog pristupa 2023: Zajednica je važnija od komercijalizacije

Tema ovogodišnje Međunarodne nedelje otvorenog pristupa (23-29. oktobar) je „Zajednica je važnija od komercijalizacije“ i ima za cilj podsticanje iskrenog razgovora o tome koji pristupi otvorenoj nauci u prvi plan stavljaju interese javnosti i akademske zajednice, a koji ne.

Preporuka UNESKO-a o otvorenoj nauci, koju su usvojile 193 države članice, ističe da je neophodno da se zajednici da prednost u odnosu na komercijalizaciju, pozivajući na sprečavanje „nepravičnog izvlačenja profita iz javno finansiranih naučnih aktivnosti“ i podršku „nekomercijalnom izdavaštvu i kolaborativnim izdavačkim modelima u kojima se ne naplaćuju troškovi objavljivanja u otvorenom pristupu“. Ako se fokusiramo na ove oblasti, moći ćemo da ostvarimo onu izvornu viziju koja je zacrtana kada je otvoreni pristup prvi put definisan: „stara tradicija i nova tehnologija su se susrele kako bi omogućile do sada neviđenu javnu dobrobit“.

Kada se komercijalnim interesima daje prednost u odnosu na interese zajednica kojima nauka treba da služi, dolazi do ozbiljnih problema. Nedelja otvorenog pristupa pruža priliku pojedincima da razgovaraju o pitanjima koja su najrelevantnija u njihovom lokalnom kontekstu. To može biti sledeće: Na kavom smo gubitku kada mali broj korporacija, a ne sami istraživači, kontroliše proizvodnju znanja? Kolika je cena poslovnih modela koji samo dodatno utvrđuju ekstremne profitne stope? Kada prikupljanje i korišćenje ličnih podataka počinje da podriva akademsku slobodu? Da li komercijalizacija uopšte može da podržava javni interes? Kojim mogućnostima za korišćenje infrastrukture koju kontroliše zajednica, a koje bi bolje služile interesima istraživačke zajednice i javnosti (npr. preprint serveri, repozitorijumi i otvorene izdavačke platforme), već sada raspolažemo? Kako postići da korišćenje ovih mogućnosti koje su usmerene na zajednicu bude dominantan oblik ponašanja?

Ovogodišnja tema, koju je izabrao Savetodavni odbor Nedelje otvorenog pristupa, pruža priliku da se udružimo, krenemo u akciju i razvijemo svest o tome da kontrolu nad sistemima za deljenje znanja treba da ima zajednica. Nedelja otvorenog pristupa 2023 održava se od 23. do 29. oktobra, a mi vas pozivamo da organizujete razgovore i krenete u akciju tokom čitave godine, u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da temu i aktivnosti prilagodite lokalnom kontekstu.

Detaljnije informacije o Međunarodnoj nedelji otvorenog pristupa možete naći na openaccessweek.org. Zvanični haštag na Tviteru je #OAWeek.

Prevod ove vesti na druge jezike možete naći na openaccessweek.org.

Vizuelni materijal u vezi sa ovogodišnjom temom Nedelje otvorenog pristupa dostupan je na openaccessweek.org.

Translated by: Milica Ševkušić

Previous
Previous

српски

Next
Next

slovenský